Under konferensen fick deltagarna följa en fiktiv, men realistisk, kris med samhällsviktig påverkan där olika aktörer analyserade och diskuterade sina roller i att hantera händelseförloppet. Dagen leddes av Jeanette Fors-Andrée, krishanterare och medietränare, och Michael Kellermann, koncernsäkerhetschef Soya Group AB, vilka båda har gedigen erfarenhet av krishantering och säkerhetsfrågor.
Fasindelning och scenarioplanering
Akilles-konferensen delade in krisen i fyra faser:
- Samhällsstörningar & påverkansoperationer
- Flyktingströmmar & sabotage
- Påverkan på försörjningskedjan
- Aktiverat totalförsvar
Genom paneldeltagare från myndigheter, kommuner, företag och andra organisationer kunde scenarierna analyseras och diskuteras. Bland de medverkande fanns representanter från bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Länsstyrelsen region Stockholm, Polisen och Försvarsmakten, liksom representanter från näringslivet. Panelen gav insikt i prioriteringar och beslutsprocesser samt vilka resurser som skulle sättas in i ett verkligt krisläge.
Stort engagemang och dialog om framtidens beredskap
Konferensen avslutades med mingel där deltagarna fortsatte diskussionerna och knöt kontakter. Deltagarna engagerades även i SACS medlemshörna, där fokus låg på samverkan och förbättrade samordningsmöjligheter för att stärka Sveriges beredskap inför framtida utmaningar.
Med ett starkt intresse och värdefulla insikter från både talare och deltagare var Akilles en stor framgång, och vi ser fram emot kommande initiativ för att ytterligare utveckla Sveriges krisberedskap och samhällsskydd.